slide-co-je-chlorella1

imageblok1

slide-co-je-chlorella2

Kokosový olej - zdravý pomocník v kuchyni i v koupelně

458602_kokosovy-olej-2_image_620Kokosový olej – zdravý pomocník v kuchyni i v koupelně

Kokosový olej je potravina vyrobená z jader zralých kokosových ořechů. Byl po staletí používán pro tradiční kuchyni i péči o pokožku a vlasy.

Kokosové ořechy se ručně sbírají, syrová dužina se jemně naseká, suší na slunci a potom se z ní lisuje vysoce kvalitní a výživný olej. Další zpracování je nabodávání kokosových ořechů, kterým se přechází nasedávání hmyzu. Tak se vyrábí i Bio kokosový olej, který se dováží ze Srí Lanky.

Obsah látek a jejich účinky:

  1. přirozeně bohatý na nasycené mastné kyseliny a další zdraví prospěšné látky. Často bývá dokonce nazýván „nejzdravějším olejem na Zemi.“
  2. Obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, tyto kyseliny nemají negativní efekt na cholesterol, snižují riziko srdečních chorob a arteriosklerózy.
  3. Kokosový olej obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové s antibakteriálními vlastnostmi a kyseliny kaprylové s antivirovým působením. Kyselina dodekanová urychluje metabolismus a aktivuje toroidní hormony (stimulací brzlíku  podpora obranyschopnosti organismu). Cenný obsah dalších vzácných kyselin (např. kaprinová nebo kristová) dělá z kokosového oleje velmi účinné přírodní antibiotikum
  4. Kokos má širokou škálu zdravotních účinků díky své vláknině, výživnému obsahu a jeho olej ho dělá pozoruhodným zdrojem živin
  5. Kokosový olej se v našem těle rozkládá  na glukózu a dodává tak tělu energii postupně.  Neusazuje se v těle, proto se doporučuje lidem, kteří potřebují regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje také zátěž nadledvinek a nezatěžuje štítnou žlázu.
  6. Jeho užívání je i příznivé při redukční dietě, pár lžiček dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin a zamezí tak nárazovému přejídání.
  7. Výborný je jako tělový olej pro suchou a citlivou pokožku. Má nádherou jemnou vůni a snadno se vstřebává
  8. Díky vysokému obsahu vitamínů A, C a E působí jako antioxidant a zpomaluje stárnutí pokožky a napomáhá hojení ran a jizev
  9. Používá se na péči o vlasy, k obnově vlasových struktur
  10. Je vynikajíc v kuchyni, neobsahuje žádný cholesterol a nepřepaluje se.

Unikátní vlastnosti kokosového oleje poskytují široké spektrum vnitřního i vnějšího použití

Podpora imunity

Začíná léčit už při vstupu do úst. Zde ničí bakterie způsobující zubní kaz. Po večerním vyčištění  se doporučuje potřít zuby olejem a nechat ho pracovat. Jak přírodní antibiotikum působí hojivě v trávící soustavě. Stejně však účinkuje i při vnějším použití. Díky nasyceným kyselinám narušuje lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek a napomáhá hojení vyrážek, jizev a ekzémů.

Zdravé vaření

Díky vysokému obsahu středně dlouhých mastných kyselin je velmi stabilní a odolný vůči vyšším teplotám, proto kokosový olej snese větší teplotu bez přepalování a je vhodný na pečení a smažení. Dodává pokrmům jedinečnou exotickou vůni a originální chuť. Nejlépe doplní ostré orientální a asijské pokrmy. V teplé kuchyni se hodí zejména k masu, zelenině, pečeným bramborám a grilovaným pokrmům. Ve studené kuchyni se užívá k dochucení salátů, pomazánek či jen tak k mazání na chleba. Hodí se k pečení moučníků, přípravě palačinek, dochucení sladkých dezertů, pohárů a obilné kaše. Kokosový olej v kuchyni nahradí jakýkoliv jiný běžně užívaný tuk.

Ztráta hmotnosti

Kokosový olej je zdravým, lehce stravitelným tukem. Má mnoho zdraví prospěšných účinků, lahodnou chuť a exotickou vůni. Pro schopnost navodit pocit zasycení na několik hodin se uplatňuje při hubnutí. Dodává organismu energii postupně, přitom ho nezatěžuje. Spaluje se v organismu jinak než ostatní běžné oleje. Postupně se rozkládá až na glukózu, tzv. rychlý cukr, který je okamžitým zdrojem energie. Předchází tak pocitům hladu a při dietě zabraňuje tzv. jo-jo efektu. Postupný přísun glukózy eliminuje nežádoucí chutě na sladké, které nás při hubnutí mohou přepadat. Metabolismus kokosového tuku v organismu je podobný jako pv případě cukrů, s tím rozdílem, že energii dodává postupně, pomáhá tak udržet stálou hladinu cukrů v krvi. Nezatěžuje proto nadledvinky ani štítnou žlázu. Právě štítná žláza je spojována s efektivním metabolismem, který se samozřejmě hodí i při hubnutí.

Péče o vlasy

Vyživuje vlasovou pokožku, odstraňuje potíže s lupy, zmírňuje vypadávání a lámání vlasů. Působí velmi regeneračně na suché konečky vlasů, dodává jim lesk. Pro vlasy poškozené a třepivé ej vlasový zábal z kokosového oleje tím pravým elixírem!

Péče o pleť

Jako čistá přírodní surovina je ideální k péči o celé tělo i obličej, zvláště pro citlivou a suchou pokožku, kterou chrání a zvláčňuje. Poskytuje jí ochranu proti škodlivým vlivům okolního prostředí a poškození volnými radikály. Je vynikajíc při léčbě akné. Poskytuje přirozenou ochranu před UV zářením. Ochraňuje pleť a rty před mrazem. Pleť hydratuje a vyhlazuje, obnovuje ji při oděrkách, spáleninách a jiných traumatech. Používá se při kojení na rozpraskané bradavky a jak o prevence proti striím.

Masáže

Olej používají profesionální maséři k uvolnění zatuhlých svalů. Lze jej využít i jako přírodní lubrikant.

Kokosový tuk pro domácí mazlíčky

olej je tou pravou volbou pro promazání tlapek po zimní procházce, kdy tlapky zvířat velmi trpí chladem a působením posypové soli. Vnitřní užívání kokosového oleje prospěje imunitě, zlepší kvalitu srsti a vyživí klouby

Další použití

Odličovač, pasta na zuby, balzám na rty, deodorant = olej je vhodný jak přísada přírodních deodorantů, peeling = smíchat olej s jemnou mořskou solí, balzám po holení, přirozená pomoc při zápalu plic, snižuje riziko cukrovky, srdečních chorob, zlepšuje hladinu cholesterolu, podporuje zdraví kostí a zbavuje chronické únavy.

 

 

Čím více, tím lépe?

Čím více, tím lépe?

Často teď slyšíme o obratných dealerech, kteří své zázračné zboží vychvalují až do nebe. Hlavním smyslem jejich počínání jsou vysoké zisky. Chápu. Doba je zlá a je třeba se snažit. Ale když se tyto nekalé praktiky začaly objevovat i v tak zvaném byznysu se zdravím, je spravedlivé připojit i názor odborníka, profesionálního výživáře.

Vím o speciálním „školení“, kde se důvěřiví (a často také nemocní) lidé dozvídají, že aby Chlorella správně účinkovala, je třeba každý den spolykat 40 (slovy čtyřicet!) tabletek. I více. Prý – dokud stolice není zelená, Chlorelly ještě není dost. Kupujte, lidičky, kupujte!

Co na to odborník, který naštěstí není závislý na výši obratu?

číst dále

Zelená miminka

zelenamiminkaJe možné pomocí potravinových doplňků zvýšit naději na otěhotnění a porod zdravého miminka?

Ve své praxi se s touto otázkou setkávám až nápadně často. Pojďme se na problém podívat trochu zblízka. Každý dealer čehokoli, co lze prodat, by ihned odpověděl, že samozřejmě ano. Já takovým dealerem naštěstí nejsem. A na zázraky (alespoň na zázraky za peníze) nevěřím. Mé ordinace (Institut celostní medicíny v Praze a Oblastní nemocnice Rychnov n/K) navštěvují především ženy, které touží po zdravém miminku. Muži jsou většinou přesvědčeni, že když dosáhnou erekce a ejakulace, je všechno v pořádku a problém je na straně ženy. Dál se tím odmítají zabývat. Chyba!

číst dále

Chlorella versus Spirulina

Spirulina-Powder-TabletsPOTŘEBUJE DNEŠNÍ ČLOVĚK ŘASY?

Než odpovím, podíváme se, jaké řasy vlastně známe a co od nich můžeme očekávat.

Odborníci rozeznávají několik stovek druhů řas, z nichž ovšem jen pár desítek druhů je jedlých a na prstech se dají počítat druhy řas, které jsou pro člověka přímo prospěšné. Z mořských řas je to na prvním místě veleznámá Nori. Tu znají všichni vyznavači skvělého japonského sushi - úhledných roliček s rýží, zeleninou (i kvašenou), kouskem ryby nebo jiné bílkoviny…, to vše pevně zabalené do Nori.

číst dále