Bob odpovídá
Jméno: J
Přidáno: 27.07.2012
Kategorie: Krevní a žilní problémy
Téma: Křečové žíly

Otázka:
Dobrý den pane Dvořáku, muze mit vliv na krecove zily pojidani pickles? Slysela jsem alternativni nazor, ze krecove zily zpusobuje problem s jatry, coz by odpovidalo a ze jatrum skodi zeli, coz se mi zase ale naopak nezda:) Znate z pohledu vychodni mediciny nejake figle, urychlujci a usnadnujici porod? U nas se doporucuje popijeni malinikoveho caje a lneneho seminka, docela by me zajimalo, jak jsou na tom na vychode:)? Pokud bych si u Vas chtela objednat lek na krecove zily a hemeroidy, ktere se po porodu mohou vyskytnout, jak dlouho dopredu si mam lek objednat a jak dlouho vydrzi v lednici, jake je jeho davkovani? Děkuji moc za rady, s pozdravem, J.

Odpověď:

Dobrý den J.

Ano, pojídání pickles (přírodně kvašené zeleniny) na křečové žíly samozřejmě vliv má a dokonce ne malý. Vaše informace zřejmě pochází z dobrých pramenů, ale jsou poněkud zmatené. Dovolte, abych je uvedl na správnou míru:

Energie jater stoupá z palce po vnitřní straně lýtka a po vnitřní straně stehna. Jako správné jin stoupá, uvolňuje a rozšiřuje. Energie žlučníku ve svém spodním průběhu klesá z kyčlí po vnější straně stehna a po vnější straně lýtka, v místech, kde by byly lampasy. Pokud tyto dvě energie (jin stoupavá a jang klesavá) pracují správně, žádný problém s tuhými svaly, napjatými šlachami, bolavými klouby a ucpanými nebo zdilatovanými (křečovými) žílami nehrozí. Přírodní lehké kyselé a sladkokyselé chuti příznivě podporují správnou činnost jater, žlučníku a tudíž i jejich energií, včetně bezproblémového průchodu meridiánů svalovými partiemi. Proto doporučuji domácí kvašené zelí (ne příliš kyselé) a veškerou doma kvašenou zeleninu, které se všude na světě říká pickles. Přirozená přírodní kyselá chuť blahodárně podporuje správné funkce jater, žlučníku a tudíž i jejich energie. Jen si vzpomeňte, jak se za starých časů šlapalo zelí ve velkých kádích, jak se pěchovalo do velkých „zeláků“ a jak šťavnaté zelíčko nesmělo chybět k žádnému pořádnému jídlu. Zelí játrům pomáhá a je vynikající prevencí stresu a depresí. Jednak jsou ve hře produkty mléčného kvašení a jednak samozřejmě i zelená krev všech rostlin – chlorofyl.

Z toho důvodu svým pacientům s úspěchem doporučuji zvýšenou konzumaci zelených listových a naťových zelenin a všeho, kde je chlorofyl. Protože spěcháme, jak spěcháme a protože jíme, jak jíme, potřebujeme alespoň špetičku kvalitních potravinových doplňků, jakýchsi koncentrátů toho podstatného, co ve stravě chybět nesmí. Takovou ideální špetičkou je jeden gram (5 maličkých zelených tabletek) sušené řasy Chlorella před každým jídlem. Za celý den do sebe dostat tři gramy řasy, to není žádný problém. Vědomí, že jsem pro své zdraví udělal alespoň to nejmenší, mě povzbudí i k tomu, abych na chvíli opustil úžasné TV seriály a prošel se v klidné, zcela neakční přírodě.

To je zároveň i odpověď na fígl východní medicíny, jak usnadnit porod. Chce to uvolněné (rozuměj pevné, ale pružné) svaly, šlachy, vazy a svalové úpony. Mít zdravá játra, to znamená být dobré mysli. Nebýt v depresi a ve stresu, nebýt stále v poklusu, nešetřit čas rychlým hltáním při jídle. A trávit více času v přírodě.

Jak jsou na tom na východě? To, co my tady považujeme za léčebnou makrobiotiku, to je na východě zcela běžný model stravování. Nikdo se tam neptá, jak dlouho ještě musí „držet“ tu strašnou dietu. Žijí zdravě bez cukru, umělých éček, průmyslových sladkostí, mají dostatek zdravých celozrnných obilovin, zeleniny, luštěnin, ovoce, ryb i řas a nemají žádné potíže s reprodukcí. Těhotenství a porod? Žádný problém. Mnohočetné a několikagenerační rodiny jsou na východě normální.

Vámi zmiňovaný tradiční přírodní jang lék na jin křečové žíly, jin hemoroidy, jin uvolněný závěsný aparát zubů, jin zvětšenou prostatu, jin mužskou ochablost, jin zvětšený děložní čípek a podobné jin problémy… se jmenuje Chuej jan. Jeho výroba (zásadně na ohni) trvá tři dny. Ve starém Japonsku, pokud vím, neměli ledničky. V případě léčebných specifik jako je Chuej jan, Miso, Tamari, Umeboshi, Takuan, Kuzu, Shio kombu, Tekka, Shiitake, sušené řasy a podobně… to vůbec nevadí. Vydrží velmi dlouho i bez ledničky. Chuej jan se používá několikrát denně malou lžičku tak, aby se celé balení spotřebovalo během jednoho týdne. Za tu dobu se také dostaví požadovaný výsledek.

Podrobné informace o Chuej jan, o řase Chlorella i dalších přírodních specifikách jsou (a stále přibývají) na www.BobDvorak.cz

Máte dobře nakročeno, máte dobrý zdroj informací. Vydržte a ničeho se nebojte.

Bob Dvořák