Bob odpovídá
Jméno: Martina
Přidáno: 14.09.2012
Kategorie: Trávení, detoxikace, zažívání
Téma: Dráždivý trakčník

Otázka:
právě jsem objevila Vaše stránky a poradnu a mám na Vás dotaz. Již deset let trpím dráždivým tračníkem, vyzkoušela jsem vše možné, ale bohužel bezvýsledně. Jelikož už jsem zoufalá a dost mě to omezuje v životě, chtěla bych se s Vámi poradit. O března se mi ještě přidalo špatné polykání, když chci polknout, tak jako kdyby mě někdo držel pod krkem a porucha chuťových buněk - pořádně nerozeznám co jím a mám v ústech takovou zvláštní pachuť. Myslíte, že by mi na tyto problémy pomohly Vámi doporučované zelené potraviny? Doktoři se si mnou nevědí rady a jelikož mi je 35let, ještě bych ráda něco ze života měla. Děkuji za odpověď. Martina

Odpověď:

Dobrý den Martino.

Nemějte strach, jste mladá a ještě si užijete. Nejlepším „lékem“ na dráždivý tračník je prostě ho nedráždit. Pokud se nemýlím, z hlediska tradiční japonské medicíny Shiatsu máte příliš slabé sliny. Sliny energetizují každé sousto jang energií, která kulminuje na čípku a jin energií kulminující na jazyku. Předpokládám, že poměr jin/jang u vás není zcela v pořádku, čemuž nasvědčují i potíže s polykáním, zejména však nedostatečná energie v chuťových buňkách.

Mikroklima dutiny ústní je udržováno také správným pH slin, lidově řečeno ostrostí slin. Nejsou-li vaše sliny úplně v pořádku, není divu, že v ústech cítíte zvláštní pachuť. Ujišťuji vás, že zubní pastou tento problém nevyléčíte. Dokonce ani tak zvané „profesionální“ zubní pasty z úžasných televizních reklam vám příliš nepomohou.

Doporučení: Potřebujete vyladit správné poměry jin/jang.

Posílit klesavou energii jang vám pomůže pravidelné užívání sladkovodní řasy Chlorella. To však nestačí. Ráno svůj den začínejte horkou zeleninovou miso polévkou. Přednost má rýžové miso. Velký pozor na průmyslové sladkosti a bílý rafinovaný cukr! Důležité: Nikdy žádné jídlo nezapíjejte! Neřeďte si sliny a trávicí šťávy. Během jídla na stole žádný nápoj.

Posílit stoupavou energii jin vám pomůže pravidelné užívání malého množství šťávy z mladého zeleného ječmene. To však nestačí. Každý den mějte na talíři také nějakou zelenou listovou zeleninu, velmi vhodná je čerstvá cibulová nať, pórek, pažitka, naklíčené fazolky mungo, naklíčená hořčičná semínka, tak zvaná zelená hořčice, či geniální naklíčená vojtěška, za kterou ručím. Každý den mějte alespoň polévkovou lžíci živého kvašeného zelí nebo kvašené zeleniny zvané pickles.

Až vás osobně uvidím v ordinaci, řeknu vám přesně, co vám schází, ale pravděpodobně vám „sáhnu na zoubek“ v tom, co vám přebývá. Já nezakazuji. Jen doporučuji a vysvětluji, jak si nevědomě (a často v dobré víře) škodíte.

Bob Dvořák