Bob odpovídá
Jméno: Barbora
Přidáno: 30.07.2013
Kategorie: Trávení, detoxikace, zažívání
Téma: Trávení u dětí

Otázka:
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně vhodného dávkování potravinových doplňků pro mého syna. Má 3.5 roku a váží 18 kg. Od miminka trpěl silným atopickým ekzémem a silnými alergiemi na většinu potravin, po odstavení a časem podávání probiotik a antihistaminik se stav kůže stabilizoval. Po druhém roce se objevily problémy s chováním, laboratorní testy ukázaly přítomnost opioidních peptidů a nesnášenlivost lepku a mléka, předpokládáme (s imunoložkou) zvýšenou propustnost střeva a tudíž zahlcení organismu různými toxiny. Nechali jsme synovi udělat podrobný test potravinových intolerancí, který ukázal, že velmi dobře tráví maso, ryby, zeleninu a bylinky, teleruje taky mnohé druhy ovoce, ačkoli to už je problematičtější skupina. Zbylé potraviny je bohužel nutné - snad ne celoživotně - vyřadit. Dietu a doplňky průběžně měním, podle toho, jak studuji nové věci o trávení. V současnosti máme následující dietu: půl hodiny před jídlem chlorella a spirulina 4 malé tablety, 20 minut před jídlem Lepicol plus (vláknina, trávicí enzymy, probiotika), bezprostředně před jídlem (mnohdy) 3 lžičky šťávy z kapusty pro zvýšení kyselosti žaludku. V průběhu jídla 2 čajové lžičky oleje (tresčí játra, cedrový, pupálkový, černý kmín, perilla čínská - během jídla vždy jen 2 lžičky), po jídle probiotika (Biokult 14 v dávce pro jeho věk) vysypaná do teplé tekutiny. Po snídani hypoalergení multivitamín v prášku (dávkování schválené dr. v metabolickém ústavu). K pití neperlivá minerálka, heřmánkový/meduňkový čaj, k jídlu hlavně maso-zeleninové polévky (v poslední době je mixuji na hladkou kaši), někdy saláty s čerstvou zeleninou a pečeným masem. Dosud dáváme syrové ovoce, na které není alergický, ale zvažuji ho začít nejdřív převařovat. Po zavedení diety se potíže s chováním zásadně zlepšily, zůstává však problém s nestrávenými zbytky jídla v příliš kašovité tolici (1x - 2 x denně). Někdy mám pocit, že jeho zažívacím systémem projde vše skoro beze změny. Mladší bratr (16 měsíců) dostává stejné jídlo, navíc bio kozí jogurt a někdy rohlík, 1 tabletku chlorella a 1 spirulina denně, věku odpovídající probiotika (Biopron forte) a do čaje a jogurtu med. Netrpí na ekzémy ani alergie, ani nic dalšího, jediným problémem zůstává také kašovitá stolice s nestrávenými zbytky potravy cca 1-2x denně. Tento problém trvá od jeho odstavení v 11 měsících (chtěla jsem kojit déle, ale dostala jsem vážnější infekci a doktorka nařídila dlouhou antibiotickou léčbu a okamžité úplné odstavení). Předpokládám, že problém s trávením obou mých dětí, byť je u prvního syna o dost vážnější, má nějakého společného jmenovatele. Budu Vám velmi vděčná za Váš názor, všeobecně i na vhodné dávkování řas - které jsem spolu s jinými změnami zavedla i pro sebe, manžela a psa a chci je užívat dlouhodobě. Děkuji za Vaše stránky, čtení dotazů a odpovědí na ně je inspirací i pro náš jídelníček - a omlouvám se za vyčerpávající dotaz. Barbora

Odpověď:

Dobrý den Barboro.

Děkuji za vaše pěkné, ale příliš dlouhé slohové cvičení. Nehodlám prosedět své mládí u PC.

Je obdivuhodné, s jakou péčí a obětavostí se staráte o svou rodinu. Až vás uvidím osobně, dám vám odpovědi dostatečně přesné. Nyní se domnívám, že problém není v nedostatku živin, ale ve schopnosti je dobře zpracovat a využít. Bez možnosti osobního vyšetření a jen tak na dálku soudím, že klíčem k úspěchu je dokonalé žvýkání a síla slin. Sliny nemohou být silné už jenom proto, že synek dostává vše rozmixováno na hladkou kaši. Nemá tedy potřebu žvýkat a hlavně prosliňovat každé sousto. Jestliže sliny nepředzpracují každé sousto, žaludek a hlavně střeva to už obstojně nenahradí. Kašovitá trávenina (chymus) pak profičí střevy, ale díky slabým slinám není ve stavu vhodném k dobrému trávení a využití.

Proto radím: Především naučte své děti pomalu a kvalitně žvýkat každé jedno sousto. Žádné zapíjení, žádné ředění žaludečních a střevních trávicích šťáv. Během jídla je vhodné mít před sebou zapálenou svíčku. Živý oheň je skvělý zdroj veledůležité energie typu jang. Ostatně i všechna jídla by měla být připravována na živém ohni, v moderních podmínkách na plynovém sporáku. Na mikrovlnku ani nepomýšlejte!

Bob Dvořák