Bob odpovídá
Jméno: Hanka
Přidáno: 25.01.2012
Kategorie: Trávení, detoxikace, zažívání
Téma: Průjem

Otázka:
Dobrý den pane Dvořák, velice ráda bych se zeptala, na potíže mého přítele, které ho teď provázejí. Od středy nebyl na záchodě, aby ho neprovázel průjem. Je to taková situace, že se cítí dobře, najednou přijdou křeče do břicha, musí na Wc a tam se naprosto pročistí. Pak je mu ihned lépe. Unavený není. Pak je mu dobře, než opět něco sní, a pak do dvou hodin se to opakuje. Teď to měl tak 2-4x denně. Vyčetla jsem si z poradny, co by bylo dobré. Polévky Miso, čaj Kukucha a po ustání problémů sýr Natto. Dnes se po těchto věcech podívám, nevím, zda jsou tu k dostání. Co by měl jíst? Snažíme se jíst zdravě, není smažené, ani příliš solené, má velice rád zeleninu,…. A nevím, zda užívat Chlorellu. Píšete , že kvůli pročištění ne, ale kvůli udržení mikroflóry ano. Tak ji omezené množství, 2x 4 tabletky. Můžete mi říci, z čeho by to měl? Čeho se vyvarovat? Co se týká zažívání, s tím přítel problémy normálně nemá. Chodí pravidelně, někdy i 2x denně, ráno a večer. Jen, co se mi nelíbí je to, že má práci, kde si nemůže často odskočit kdy potřebuje, tak to v sobě zadržuje, což umí, nevím jak, asi se to naučil, asi to ale není dobré, že?

Odpověď:
Vypadá to na krátkodobou chřipkovou virózu, nebo spíše následek otravy potravinami. Partner asi snědl něco starého, nejspíš majonézou, uzeninu, sýr… Průjem je vyvolán zánětem nebo podrážděním střeva, obvykle jako výsledek bakteriální nebo virové infekce z potravy nebo nápojů. Průjem vyvolaný toxiny bakterií vzniká tak, že potravina je infikována bakteriemi, které do potraviny při nevhodném skladování vypustí svůj toxin. Někdy se tomu neubráníte ani uchováváním v lednici, ani povařením potravy. Že je taková potrava závadná, nelze poznat ani zrakem, ani čichem. U střevních infekcí jde prakticky vždy o infekci ze špinavých rukou. Infekce se přenáší potravou nebo vypitými tekutinami. Pokud váš partner hodně cestuje a nemůže dodržovat základní hygienu, dám mu radu, kterou jsem si ověřil na svých cestách v misijních oblastech Afriky, Indie a Bangladéše. Pokud jde o jakékoli jídlo a pití, zásada je: Převař to, uvař to, oloupej to, nebo na to zapomeň! A vždy měj po ruce kvalitní moravskou slivovici. Průjem může být také příznakem onemocnění zažívací trubice, například kolitidy, rakoviny tlustého střeva, Crohnovy choroby, syndromu dráždivého tračníku nebo onemocnění slinivky. Jak vidíte, příznaky není dobré podceňovat. Jestliže se partner více potí, špatně spí a má potíže se soustředěním, příčinou by mohla být zvýšená funkce štítné žlázy. I ta může být příčinou vleklého průjmu. Průjem, zvracení a horečka jsou možná nepříjemné, ale vysoce pozitivní způsoby, jak se tělo efektivně zbavuje něčeho, co do něj nepatří. Zároveň je to známka síly a kvalitní energie vašeho partnera. Má na to, aby problém řešil. Oslabení lidé, kteří nemají dostatek kvalitní energie, tyto eliminace nemají. Zdánlivě jsou v pořádku, ale ve skutečnosti nemají na efektivní eliminaci sílu. Proto škodliviny nezpracují, nevyloučí, ale ukládají je uvnitř těla, nejčastěji na místech, která nejsou pro život nezbytná (pohlavní orgány a jejich okolí). Takovým úložištím nevyloučených škodlivin pak říkáme cysty, myomy, vředy, nádory… Není moudré tyto očistné a žádoucí eliminace předčasně ukončovat. Nesrážejte horečky, na paralen je času dost. Nepotlačujte zvracení ani průjem. Tělo zdravého člověka si obvykle poradí samo, jen co se zbaví všeho, co je v těle nežádoucí, a to nejen z posledního průšvihu, ale i z minulých „přechozených hříšků“. Průjem není samostatná nemoc, je to vždy příznak nějakého onemocnění nebo poruchy. Při průjmu je porušeno vstřebávání (reabsorpce) vody a některých dalších látek ze střeva zpět do krevního oběhu, navíc dochází k nenormálnímu vylučování vody do střeva. Při průjmech je veledůležité udržet správné zavodnění organismu. K tomu je vhodný vždy horký čaj Kukicha z předem nasucho pražených větviček. Je třeba také upravit jídelníček. Na střevo má zklidňující účinek mrkev karotka společně vařená s bílou dlouhozrnnou rýží (jin). Rovněž pomáhá velejemně nastrouhané jablko dlouho držené a prosliněné v ústech. Pozor, vleklý vysilující průjem může být projevem závažného onemocnění. Návštěva lékaře je v tom případě nutností. K základním vyšetřením vleklého průjmu patří také test stolice na okultní krvácení. Naše země je totiž na prvním místě na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku. Tato nemoc se může projevovat právě vleklým průjmem a skrytým krvácením. Test stolice na okultní krvácení je proto velmi cenným vyšetřením, které jednoznačně doporučuji. Průjem může být příznakem závažného dědičného onemocnění, jakým je např. Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida. Je to vlastně chronický zánět postihující trávicí trubici. Nechci malovat čerta na zeď, ale je dobré o této možnosti vědět. Doporučuji tak zvaný ječmenný půst, při kterém není nutno trpět hlady, Pojídá se pouze předem přes noc namočený a do měkka uvařený ječmen (ječné kroupy). Dříve to byla zcela běžná základní strava. Více info o očistných půstech a jejich správném provedení si přečtete na mých stránkách http://bobdvorak.webnode.cz/ke-stazeni/. Teprve pokud je eliminace příliš dlouhá a vyčerpávající, je třeba ji ukončit. V případě vašeho partnera je to eliminace jang, tedy směrem dolů a navíc příliš rychlá aktivita střev (jang). Lékem tedy bude opačná energie (jin). Pomůže vám ranní miso polévka, ovšem nikoli rýžové miso (má jang klesavou energii), nýbrž miso ječmenné (má jin stoupavou energii a tedy eliminuje nadbytek jang klesavé energie průjmu). V zeleninové (vždy horké!) ranní miso polévce mohou plavat nějaké těstoviny, jakákoli zelenina, ale vždy nasekaná cibulová nať. Její silice má pro partnera dokonale léčivou stoupavou jin energii. Polévka by měla být poněkud slanější než obvykle, aby se partner nedehydroval (sůl má schopnost zadržovat vodu). Nakonec se do polévky přidá polévková lžíce ve studené vodě rozmíchané pasty miso a nechá se minutku odležet. Horká polévka se tradičně srká. Příliš dlouhý a vyčerpávající průjem zastaví živočišné uhlí z lékárny. S Chlorellou jste se rozhodli správně. Chválím. Pokud ji začal užívat nedávno, je dobré ji nyní omezit. Pokud Chlorellu používá dlouhodobě, není třeba nic měnit. Pouze po dobu půstu bych ji zcela vysadil, aby si střeva oddechla. Nejúčinnější přírodní pomocí pro veškeré střevní problémy, kterou znám, jsou švestičky Umeboshi. Pomalu cucat jako bonbon a pomalu (během hodiny) sníst. Podrážděná střeva a jejich překrvené sliznice efektivně zklidní speciální škrob zvaný Kuzu. Užívání sójového sýra Natto má smysl až po ukončení očistného půstu. Pro půst je právě nyní ideální období. Všechna uvedená přírodní specifika koupíte ve vašem obchodě se zdravou výživou, nebo vám je pošlu (přivezu) z našeho VO skladu. Kompletní nabídka více než 230 položek a některé návody, recepty a postupy jsou zde: http://bobdvorak.webnode.cz/ke-stazeni/. Problematikou průjmů jsem se v této Poradně již několikrát zabýval. Doporučuji vyhledat a nastudovat. Vždy je dobré vnímat problém z několika pohledů. Pokud se stav urychleně nezlepší, návštěva lékaře je nutná. Bob Dvořák