Bob odpovídá
Jméno: Rosťa
Přidáno: 13.02.2012
Kategorie: Ostatní dotazy
Téma: Energie

Otázka:
Vážený pane poradce, zanedlouho mě čeká fyzicky i psychicky poměrně náročný týden. Jedeme na kolách do zahraničí a já se trochu bojím, abych mladším kamarádům stačil. Oni si berou množství čokolády a tatranek, aby měli dost „energie sbalené na cesty“. Vy energiím rozumíte, tak se chci zeptat, co byste mi poradil vy. Děkuji za rychlou odpověď. Rosťa

Odpověď:
Dobrý den Rosťo. Nejde jen o množství energie, ale také o její kvalitu a použitelnost. Kamarádi mají pravdu v tom, že čokoláda obsahuje opravdu velké množství energie. Mohla by být vhodná pro kratší časové úseky, protože dává poměrně rychlou energii. Pro vytrvalostní sporty, jakým je i týdenní cestování na bicyklech, je však nevhodná. Cukr v této formě je příliš jednoduchý a způsobí krátkodobé vzplanutí energie, ale potom nutně přichází útlum. Mnohem vhodnější je sice také bohatý zdroj energie, avšak takové energie, která se uvolňuje pomalu, plynule, rovnoměrně a hlavně dlouhodobě. Nemůže to tedy být nic z chemické laboratoře nebo továrny, co je uměle a nepřirozeně rafinované (rafinovaný bílý cukr, rafinovaná bílá mouka) a proto ihned a velmi snadno stravitelné, ale naopak čistý a co nejméně upravený produkt z přírody, který je těžko stravitelný – a proto se jeho energie a živiny do krevního řečiště dostávají pomalu, rovnoměrně, bez výkyvů, plynule a dlouhou dobu. Naši předkové byli odkázáni jen na těžko stravitelné potraviny (celozrnné obiloviny, luštěniny, hodně zeleniny) a byli velmi vitální. Neměli moderní stroje a mechanizaci, pracovali velmi těžce, ale netrpěli únavovým syndromem, neměli stále deprese a nebolela je hlava. Při práci si zpívali. Doporučuji vyhýbat se moderním dokonale a ihned stravitelným rafinovaným průmyslovým produktům, a orientovat se spíše na zdravou poctivou přírodu. Ideálním zdrojem dlouhodobé plynulé energie je zelená listová zelenina a zelené řasy, tedy vše, v čem je obsaženo zelené listové barvivo chlorofyl. V celé rostlinné říši je přeborníkem na obsah chlorofylu řasa Chlorella. A v říši živočišné? Nikdo! Ano, je to tak. My živočichové jsme dokonale odkázáni na příjem energie od rostlin. Sami si chlorofyl vyrobit neumíme. Získáváme ho buď přímo z rostlin, nebo zprostředkovaně a složitěji tím, že sníme živočicha, který tu energii z rostlin získal za nás. Pro agresivní krátkodobé sporty (box) jsou možná dobré krvavé steiky, ale pro turistiku nebo dokonce cykloturistiku jednoznačně doporučuji poctivé řasy. Troufnu si vyslovit kacířskou myšlenku: Chlorella je vlastně nezjistitelným a jistě nezakázaným přírodním dopinkem. Z její plynulé energie můžete bez nějakých propadů čerpat nejen po celý týden, ale po celý život. Mnozí sportovci to dobře vědí. Jako důkaz vás odkazuji na naše stránky: http://www.cgfplus.cz/index.asp?start=6&idc=629. bd