produkty1

produkty2

produkty3

Jak vybírat a užívat zelené potraviny

V první řadě je třeba znovu říci, že zelené potraviny nejsou léky. Tento fakt tedy znamená, že od nich nemůžeme v krátkém čase s jistotou očekávat vyléčení nějaké konkrétní nemoci, a navíc, že zdaleka ne na každého působí stejně. Nicméně všechny zelené potraviny jsou prospěšné prakticky pro každého (až na malé výjimky) – minimálně jako skvělý a vyvážený zdroj živin a vhodná součást prevence řady civilizačních onemocnění. Rovněž nemají prakticky žádné nepříznivé vedlejší účinky a většinu z nich (kromě alfalfy) je možné užívat dlouhodobě. Je třeba také zmínit, že mladé výhonky obilovin na rozdíl od zrn neobsahují lepek, a jsou proto vhodné i pro osoby na tuto živinu alergické.

Samozřejmě se může stát, že to, co na někoho působí málem jako zázračný elixír, u druhého má jen minimální efekt. A nebo že zelená potravina, která minule skvěle fungovala, napodruhé u toho samého člověka téměř nezabírá. Záleží na nastavení konkrétního organismu, stejně jako na momentálním zdravotním stavu či případném deficitu určitých živin. Proto je třeba při nákupu či pěstování zelezných potravin velmi dobře vybírat.

Jak tedy postupovat? V první řadě se řiďte svými momentálními zdravotními potížemi a potřebami. Jednotlivé druhy totiž mají řadu účinků společných – například příznivé působení na trávení, detoxikaci, imunitu, prevenci rakoviny a srdečně-cévních onemocnění, zpomalení stárnutí organismu, boj proti metabolickému překyselení atd. – přesto se od sebe v některých účincích liší.

Pokud například potřebujete zhubnout, měla by vám nejvíc pomoci spirulina. Jedničkou v detoxikaci je chlorella, která také díky faktoru CGF skvěle působí proti předčasnému stárnutí. Obě řasy rovněž výrazně podporují výkonnost mozku. Alfalfa je velmi vhodná pro sportovce, oslabené osoby a při revmatických onemocněních, problémech močového systému a žaludečních vředech. Pšenice je vyhlášená mimořádnými účinky na celý trávicí systém a ječmen je doslova koktejlem vitality a ochranou před následky stresu.

Nic z toho ovšem neplatí stoprocentně. Jak už jsme řekli, každý na zelené potraviny reaguje trochu jinak. Proto se může stát, že někomu daleko víc pomůže zhubnout mladý ječmen (často se pro tento účel doporučuje jeho kombinace s kelpem) a energií ho lépe nabije třeba spirulina. Zelené potraviny také často pomáhají při problémech zdánlivě protichůdných – například mladá pšenice či ječmen skvěle působí jak při zácpě, tak chronickém průjmu. A výjimkou samozřejmě není ani to, že při užívání některé zelené potraviny dojde ke zlepšení zdravotních problémů, které v souvislosti s ní nejsou vůbec ve vědeckých studiích zmiňovány.

Obecně platí, že jednodruhové zelené potraviny bývají většinou až několikanásobně účinnější než jejich nejrůznější kombinace (popřípadě kombinace s jinými látkami). Přesto se může stát, že někomu právě dobře vybraný mix pomůže lépe než cokoliv jiného. Proto se nebojte se zelenými potravinami experimentovat, zkoušet různé druhy i směsi. Při jejich výběru se řiďte intuicí – doplněk stravy, který vás na první pohled zaujme víc než jiné nebo je vám nějakým způsobem „sympatičtější“, bývá často ten pravý.

Při nákupu věnujte pozornost také tomu, odkud která zelená potravina pochází. U obilovin například platí, že čím více sluníčka a bohatší půda, tím vyšší obsah živin a celkově výraznější účinky (velice dobře se jim z tohoto pohledu daří například v Austrálii). U řas pak závisí nejen na slunečním záření, ale i na kvalitě vody.

A samozřejmě nečekejte zázraky. Chronická onemocnění v našich organismech probíhala často i dlouhá desetiletí, a proto by byla chyba doufat, že jako mávnutím kouzelného proutku zmizí po týdnu užívání čehokoliv. Obvykle je zapotřebí nejen trpělivost, ale i změna jídelníčku, celkového životního stylu a přístupu k životu vůbec.

Konzumace zelených potravin je totiž všude ve světě spjatá s určitou filozofií. Intuitivně se k nim většinou přiklánějí hlavně lidé, kteří se k přírodě chovají s pokorou a úctou a uvědomují si, že nejsou jejími vládci, ale pouhou nepatrnou součástí. Že jim sice nabízí spoustu darů, ale když budou chtít stále jen brát, nemusí to být zdaleka trvalý stav. To, že uživatelů zelených potravin neustále přibývá, může být dobrou zprávou nejen pro zdraví těchto lidí, ale i pro celou naši planetu.

* Citováno z knihy Zelené potraviny

Dallen Maria, Zelené potraviny, když jídlo je naším lékem, Praha 5, Ratio Bona, spol. s r.o., 2010, 113 s., ISBN 978-80-254-4590-7