Kosmetika s CGF – pro citlivou a problematickou pleť

slide3Růstový faktor CGF:

Živiny obsažené v Chlorelle jsou sice pro organismus nezbytné, přesto máme celou řadu jiných možností, jak je doplňovat. Chlorella však obsahuje i něco dalšího, co v jiných potravinách nenajdeme a co je pravděpodobně základem jejího příznivého působení na zdraví – komplex vysoce účinných látek známých pod zkratkou CGF. Jde o prvky a sloučeniny, které jsou obsaženy v buněčném jádru Chlorelly: peptidy, proteiny, nukleové kyseliny, polysacharidy, beta glukany, síru a mangan v unikátních vzájemných poměrech.

Velmi důležitý je zejména vysoký obsah nukleových kyselin – DNA i RNA. Ty jsou nutné pro syntézu bílkovin, a proto podporují rozmnožování a růst buněk (právě jejich vysoké množství je považováno za příčinu neobvykle rychlého množení Chlorelly). Pokud je CGF podáván dětem či zvířecím mláďatům, výrazně podporuje jejich růst, přitom jej ale udržuje v mezích normy. Extrémní růst ani váhové přírůstky vedoucí k obezitě nebyly po podávání CGF zaznamenány.

Obsah nukleových kyselin je rovněž důvodem, proč je Chlorella považována za účinnou prevenci předčasného stárnutí. Americký lékař a spisovatel Benjamin Frank považuje ničení DNA a RNA uvnitř lidských buněk za jednu z hlavních příčin předčasného stárnutí. Proto doporučuje jako podporu dlouhověkosti stravu bohatou právě na tyto nukleové kyseliny. Jeho favorizovaným jídlem jsou na nukleové kyseliny velmi bohaté sardinky. Chlorella je však na tom ještě lépe, obsahuje totiž 17x více RNA než rybičky.

Nukleové kyseliny jsou rovněž nezbytné pro syntézu enzymů, tedy pro zdárný průběh většiny biochemických pochodů v těle. Dále pomáhají chránit buňky před degenerací a podporují růst prospěšné mikroflóry ve střevech.

Důležitou součástí CGF je mangan. Tento stopový prvek se ve velkém množství vyskytuje v kostech, slinivce, játrech a hypofýze. Je nezbytný pro hormonální regulaci, či metabolismus sacharidů a jeho nedostatek se projevuje poruchami paměti, rychlejším stárnutím, hormonální nerovnováhou či metabolickými obtížemi.

Dílčí výzkumy naznačují, že CGF může hrát důležitou roli při léčbě některých onemocnění. Dr. Bernard Jenson prováděl například klinické experimenty na dobrovolnících trpících chronickými nemocemi trávicího traktu, zejména žaludečními vředy a gastritidou, u kterých běžná léčba nezabírala. Několik dní poté, co jim začal podávat roztok CGF, u nich zaznamenal tvorbu nových tkání a postupně i výrazné zlepšení zdravotního stavu.

CGF nejen podporuje tvorbu nových buněk, ale pomáhá opravovat buňky poničené. Dále zlepšuje fungování imunitního systému a má příznivý vliv na celkovou hladinu energie.

Chlorella obvykle obsahuje okolo 5% CGF, v některých druzích ho ovšem najdeme až 20%.


* Citováno z knihy Zelené potraviny

Dallen Maria, Zelené potraviny, když jídlo je naším lékem, Praha 5, Ratio Bona, spol. s r.o., 2010, 113 s., ISBN 978-80-254-4590-7